Dr.Dental

Клініка Шигаріних

Що потрібне для видалення зуба мудрості?

19.02.2024
рубрика: Хирургическое лечение зуба
переглядів: 17

Що потрібне для видалення зуба мудрості, якийсь знімок?





КТ при видаленні зубів мудрості

Восьмі одиниці ряду (треті моляри, зуби мудрості) прорізуються не у всіх людей. Але навіть якщо виростають, часто доставляють проблеми. Наприклад, нерідкі ситуації, у яких доводиться видаляти вісімку, оскільки вона неправильно розташована в щелепі, не бере участі в прикусі або вражена карієсом. До такої операції може знадобитися підготовка, у межах якої стоматолог призначає спеціальні дослідження. Наприклад, лікар може направити пацієнта на КТ при видаленні зубів мудрості, щоб визначити тактику проведення хірургічних маніпуляцій, запобігти ускладненням.
 

Чому недостатньо зробити прицільний чи панорамний знімок?


Раніше (а в деяких клініках і досі) перед екстракцією третіх молярів робили лише двовимірний рентгенівський знімок. Але він не завжди давав повні дані про будову та становище зуба мудрості, стан навколишніх структур. Тому не можна було виключити ускладнення при видаленні, які подовжували та ускладнювали реабілітаційний період. Сьогодні ж немає проблем із отриманням усієї необхідної інформації для якісного проведення операції. Зокрема, при видаленні вісімок призначається комп'ютерна томографія зубів, яка допомагає:
  •      встановити всі особливості анатомічної будови цього моляра, у якого коріння може бути розгалуженим і вигнутим;
  •      визначити кут нахилу зуба до кістки щелепи, тому що іноді вісімка практично лежить у яснах, що ускладнює операцію з її видалення;
  •      виключити чи встановити наявність інфекційних процесів навколо проблемної одиниці, а також утворення кісти чи гранульоми;
  •      оцінити, наскільки близько розташований нижньощелепний нерв, а також гайморові пазухи;
  •      визначити правильну тактику хірургічного втручання, ніж завдати шкоди сусіднім одиницям і викликати інших негативних наслідків.

У Стоматології Dr.Dental КТ-дослідження проводиться на сучасному діагностичному комплексі Green Smart, причому за одне сканування можна зробити і томограму та панорамний знімок, без додаткового опромінення. При цьому лікар має можливість переглядати знімки в одній програмі разом із пацієнтом.
 

Наслідки відмови від КТ зуба мудрості перед його видаленням


Якщо через якісь причини перед хірургічною процедурою не проводилося повне дослідження клінічної картини за допомогою комп'ютерної томографії, ризик ускладнень значно зростає. Це викликано тим, що лікареві доводиться діяти практично наосліп, внаслідок чого можливі:
  •      неправильний вибір місця для розрізу ясен, внаслідок чого операція стає травматичнішою;
  •      пошкодження коренів сусіднього моляра або перфорація стінки гайморової пазухи або нижньощелепного нерва при близькому розташуванні зуба, що видаляється, до цих структур;
  •      подовження відновного періоду через появу набряків, гематом, виражених больових відчуттів та інших ускладнень

Без КТ можна видаляти вісімки тільки в найпростіших випадках, якщо лікар не вважає за доцільне проведення цієї діагностичної процедури. Але в абсолютній більшості випадків дослідження потрібне.

Зверніть увагу!

Опублікована стаття має інформаційний характер і призначена для освітніх цілей. Цю інформацію не можна використовувати як медичні рекомендації. Точний діагноз визначає ваш лікар!

Залишити коментар


   



Запишитесь на прием

Отправляя эту форму, вы подтверждаете свое согласие с политикой передачи и использования данных на этом сайте