Dr.Dental

Клініка Шигаріних

Лікування каналів зуба в Одесі

17.07.2024
рубрика: Терапевтичне лікування
переглядів: 10




Коли питання стосується ендодонтичного лікування, у пацієнтів виникає занепокоєння складністю таких процедур. Мета проведення терапії - усунення патологічного вогнища у внутрішній порожнині зуба та його каналів. Тому лікуванням каналів зуба повинен займатися лише професійний лікар із достатнім досвідом.

У пульпарній камері розташовується нервово-судинний пучок, що складається з нервових волокон, судин, сполучнотканинних утворень. Якщо патологічна мікрофлора досягає каналів зуба, бактерії викликають запальний процес, що вимагає негайних заходів, оскільки уражається вся пульпа.

Запущений пульпіт небезпечний втратою зуба та переходом запалення на тканини ясен, потім кістка та розвитком таких ускладнень, як періодонтит та періостит. Крім того, у внутрішніх структурах можуть утворюватися гранульоми, кісти, які непомітні неозброєним оком.

Щоб записатись на консультацію до лікаря в клініку Dr.Dental, зателефонуйте, який вказаний на сайті або заповніть форму зворотного зв'язку. Адміністратор зв'яжеться з вами та підбере зручний час прийому, розповість про вартість лікування.

 

Показання до лікування


Основне показання ендодонтичного лікування – будь-який запальний процес, який протікає в каналах. Причому, чим раніше буде надано стоматологічну допомогу, тим менший ризик розвитку ускладнень. Запальний процес стосується навіть м'яких тканин, в результаті відбувається їх некротизація.

Докладніше, до показань для терапії відносять:
 
  •  гостру та хронічну форму пульпіту;
  •  періодонтит;
  •  травматизація зуба, що призвела до його ушкодження;
  •  занедбаний карієс, при якому запалення проникає глибоко в тканини дентину;
  •  наявність абсцесу, запалення кореня зуба;
  •  наслідки механічного пошкодження кореня, його частковий чи повний відлам.

Не завжди, симптоми для лікування каналів видно явно, тому перед терапією проводиться ретельна діагностика, робляться знімки та інші дослідження. Якщо пацієнта непокоїть різкий чи гострий біль у ділянці одного, кількох зубів, набряк ясен, потемніння емалі — це явні симптоми звернення до лікаря.
 

Методи лікування каналів зуба


Залежно від клінічної картини, симптоматики та локалізації запального процесу лікар може обрати кілька методів лікування каналів зуба.


Консервативний метод

Коли запальний процес тільки почав торкатися пульпи, є шанс обійтися медикаментозною терапією та прибрати проблему. Але це не гарантує, що не розпочнеться рецидив пульпіту. Оскільки однією з основних причин розвитку пульпіту є карієс та бактерія, що проникає у пульпарну порожнину.

Потім, прямо поверх пульпи закладаються ліки, щоб прибрати запалення та патологічну мікрофлору. Зверху канал закривається тимчасовою пломбою. Через кілька днів для контролю робиться знімок, оцінюється стан пульпи і при необхідності робиться повторне закладання ліків.

Коли пройде реабілітаційний період та спаде запальний процес, лікар на місце тимчасової пломби ставить постійну з композитного матеріалу, який за кольором не відрізняється від рідних тканин зуба. На жаль, далеко не завжди вдається досягти успіху в консервативному лікуванні пульпіту.

Набагато частіше пацієнти звертаються до лікаря, коли їх турбує сильний біль і нерв вже неможливо відновити. В даному випадку проводиться хірургічне видалення нервово-судинного пучка та подальше медикаментозне лікування.


Хірургічний метод

Коли вибору не залишається і консервативний метод не дав результату, стоматолог змушений видаляти пошкоджений нерв, щоб унеможливити поширення запального процесу на подальші структури щелепи.

Видалення нерва або депульпація передбачає вилучення пульпи, чищення та обробку каналів та пломбування. За негативного сценарію, коли запалення все-таки вийшло за межі пульпарної камери і спровокувало періодонтит, може знадобитися набагато більше часу на лікування.

Іноді, після депульпації, у кореневі канали лікар закладає лікарський засіб, що прибере запалення та знизить симптоми. Далі, ставиться тимчасова пломба, призначається симптоматичне лікування як антигістамінних засобів і НПЗЗ.

Досить часто, запалення каналів призводить до періодонтиту та утворення гнійного вогнища. У такій ситуації лікар розсікає тканини ясен і проводить дренування гною. Це дозволяє знизити запальне навантаження та провести подальше лікування.
 

Етапи лікування


Умовно лікування каналів можна розділити на наступні етапи:
 
  •  зовнішній огляд та діагностика. На прийомі лікар оцінює тяжкість запального процесу, призначає інструментальні та за необхідності лабораторні дослідження, ставить попередній діагноз, складає схему лікування;
  •  підготовка. Видалення інфікованих тканин зуба (карієс, старі пломби). Лікар ізолює зуб, якщо необхідно відновлює відсутні стінки зуба для адекватної ізоляції;
  •  розкриття порожнини зуба, доступ до каналів, видалення коронкової, а потім і кореневої пульпи (нерва) або її розпад;
  •  медикаментозна та інструментальна обробка каналів за протоколами лікування (залежить від діагнозу, вихідного стану зуба);
  •  якщо необхідно за показаннями пломбування тимчасовим матеріалом для лікування хронічних процесів, тимчасова пломба
  •  наступне відвідування: повторна обробка каналів та постійне пломбування. При необхідності армування скловолоконним штифтом
  •  постійна реставрація (або відновлення під коронку).

При лікуванні каналів зуба при пульпіті та періодонтиті наші стоматологи використовують мікроскоп. Прилад дозволяє точно провести препарування, обробку каналів і якісно поставити пломбу. За допомогою мікроскопічного дослідження можна оцінити стан зуба навіть зі складною кореневою структурою та поставити правильний діагноз.

Залишити коментар


   



Запишіться на прийом

Відправляючи цю форму, ви підтверджуєте свою згоду з політикою передачі і використання даних на цьому сайті